13.03.2016

Неделя Сиропустна (Сирни заговезни).

Православната църква отбелязва Неделя Сиропустна (Сирни заговезни). На този ден вечерта във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Вечерня с взаимно опрощаване. Православните християни за последен път преди Великия пост консумират млечни произведения и на следващия ден спират храните от животински характер. На литургията присъстващите си казват: “Простено – прости” и ще навлязат във времето на Светата Четиридесетница. Празникът се чества седем седмици преди Великден (винаги в неделя) и трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи. Това е времето на кукерите. На празничната трапеза се слагат млечни и яйчени продукти. Всеки ерген изстрелва с примитивно направен лък запалена стрела в двора на момата, която харесва. Хвърля се кръст в двора на момичетата, които момчетата харесват. През седмицата — в сряда, петък и неделя се връзват люлки и момите, и момците се люлеят за здраве. В неделя, също така, се палят огньове (клади) и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни

Св. Никифор, патр. Цариградски.

Житие на Св. Никифор, патриарх Цариградски

483 – Св. Феликс е избран за папа

1519 г.  – испанският конквистадор Ернандо Кортес слиза на мексиканския бряг и започва своя поход срещу кралството на ацтеките. Завоевател на Мексико от 1519 г. до 1521 г., унищожил Ацтекската империя, през 1524 – 25 г. Кортес открива Хондурас, а през 1532 – 33 г. – полуостров Калифорния.

1793 – Ели Уитни патентова техниката за събиране на памук

1881 – Цар Александър 2 е убит, след като е била хвърлена бомба близо до неговия замък

1899 г. –История Роден е Панчо Владигеров – български композитор, пианист, диригент и педагог. Музикално образование получава в Софийското музикално училище, където негов пръв учител е Д. Христов. Продължава обучението си в Държавното висше музикално училище в Берлин (1912-1915 г.) и в Берлинската академия на изкуствата, която завършва през 1921 г. Работи като композитор и диригент в театъра на М. Райнхарт (1920-1932 г.). Първите си международни успехи бележи като студент (два пъти носител на Менделсонова премия). В Германия пише Първи концерт за пиано и оркестър, Първи концерт за цигулка и оркестър, музика към театрални спектакли, рапсодията “Вардар”, много инструментални пиеси. Завръща се в България през 1932 г. и работи 40 години като педагог в Музикалната академия в София. Автор е на произведенията “Българска сюита”, Концерт за пиано 3, операта “Цар Калоян”, импресии за пиано, миниатюрите за пиано “Шумен” и др. Носител е на много правителствени и международни отличия.

1913 – Навършват се 100 години от превземането на Одринската крепост (13 март 1913 г.). Пленени са 14 турски генерали, заедно с командващия Шукри паша, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 4 картечници. Българите губят в атаката по-малко от 2000 бойци.

1933 г. – Родена е Мария-Луиза – българска княгиня. Дъщеря е на цар Борис III и на царица Йоанна. Съпругът й Бронислав Хробок е банков посредник. Живее в Медисън, щата Ню Джърси, САЩ. Има 4 деца. Идва за първи път в България след 45 години отсъствие на 3 май 1991 г. Наградена е със златен медал на Международната академия на изкуствата (1991 г.). Член е на настоятелството на Американския университет в Благоевград.

1935 – в Йерусалим е открит 3000-ен архив, който потвърждава написаното в Библията.

1942 г. – ИсторияВ България е приет Закон против спекулата с недвижимите имоти. Евреите имат право да притежават само жилища.

1947 – Сената на САЩ гласува 54-33 за връщане на смъртното наказание

1974 г. – ИсторияВ Париж е открито летище “Шарл де Гол”.

1973 г. – С постановление на Министерския съвет и Централния съвет на Българските професионални съюзи се въвежда намалено работно време и петдневна работна седмица през шестата петилетка.

1981 г. – ИсторияОткрита е Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен. Тя е звено от Института по астрономия към Българската академия на науките и е най-големия действащ научен комплекс по астрофизика в Югоизточна Европа.

1985 – Михаил Горбачов е обявен за новия лидер на Съветския съюз, след като Константин Черненко умира.

1993 г. – ИсторияНа 13 и 14 март се провежда петата национална конференция на Съюза на демократичните сили (СДС). Приема се резолюция, в която новото правителство е обвинено в неокомунизъм, а президентът Желю Желев – в опит за налагане на личен режим.

2013 г. – Франциск е 266-тият глава на Римокатолическата църква. Той е първият папа йезуит и първият папа от Новия свят. Роден е на 17 декември 1936 в Буенос Айрес, Аржентина със светското име Хорхе Марио Берголио (на испански: Jorge Mario Bergoglio) в семейство на железопътен работник и домакиня от италиански произход.

По данни на:

http://www.history.com

http://www.bta.bg

Информационна агенция „Фокус“

http://www.bgnow.eu

https://bg.wikipedia.org

Превод: Дани&:Мая

Виж също

Вземете се в ръце скъпи съграждани……

Вземете се в ръце скъпи съграждани, повярвайте в себе си и в добрите идеи и …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *